January 20, 2020

Hogyan Lehet a Logód a Legjobb Ügynököd?

Ha megértjük hogyan fejlődtek ki, miért van rájuk szükség és hogy honnan ered az erejük, készíthetünk egy olyan logót ami alapján a célközönségünk pontosan úgy ítél meg minket ahogy azt mi szeretnénk.

A grafikában az a szép hogy az embernek soha nem kell kétszer ugyanazt terveznie. Viszont vannak olyan megfigyelhető elemek amelyek minden megbízásnál visszatérnek. Több mint tíz éve tervezek logókat a legkülönfélébb ügyfelek számára és minden esetben - már a tervezési fázis alatt - kifejezetten személyes kapcsolat alakul ki logó és megrendelő között. De vajon miért? Honnan ered a logóknak ez a fundamentális vonzereje?

Illetve hogy lehet, hogy egy ilyen kulcsfontosságú elemnél sokszor megérzésekre hagyatkozik tervező és ügyfél egyaránt? Van-e rá mód, hogy a tervezési folyamatot átláthatóbbá és tudatosabbá tegyük mindkét fél számára?

Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ találjunk, ismernünk kell a logók eredetét. 


Az első logók

Időszámításunk előtt 70.000-ben járunk amikor megjelentek az első barlangrajzok. Az emberiség egyik első “logója” a bölény. Több kontinensén is megtalálható ábra, de mindenhol bölényt jelent és mind a mai napig értjük hogy több mint 70.000 éve, (nem is olyan) primitív ősünk egy bölényt ábrázolt.


FUN FACT: A logó szó jelentése a görög “logos” szóból ered. Jelentése: Szó.


Az ősi egyiptomiak Krisztus előtt 2000 környékén pedig már rács rendszerben elhelyezett hieroglifák -értsd logók- tömkelegével jegyezték fel történeteiket.

Időszámításunk szerint, 1389-ben, az angliai II. Richárd király, törvénybe iktatta, hogy minden kereskedő köteles cégtáblán jelölni a szolgáltatásait. Lévén, hogy ez idő tájt az írás, olvasás csak az urak sportjának számított, így tudott a közember is tájékozódni. Megjelentek hát az első hivatalos kereskedelmi logók. Ennek következményei lehettek  az első brand háborúk: A zöld korsós vagy a piros korsós kocsmában költsem-e a pénzem?

Johannes Gutenberg 1440-ben bevezette a nyomtatott sajtót, így készítvén elő a terepet a modern logók számára. A 15. Század végére már bevett szokásnak számított, hogy a nyomdászok a munkáikat saját logóikkal illeték.

Ugorjunk 1956-hoz, amikor is Paul Rand előállt az IBM számára az ikonikus piktogramjával. Hála ennek a húzásnak, történt egy olyan paradigma váltás miszerint a vállalatok rájöttek hogy egy jól megfogalmazott logó milyen erős és elemi szintű üzenetet képes továbbítani egy pillanat alatt. Így váltak a logók többé egy puszta névtáblánál.

Minden logó ereje

A fent leírtak a teljesség igénye nélkül mutatják be hogyan fejlődött ki a mai közértelemben vett logó, de emelett észrevehető egy téren és időn átívelő tulajdonság is.

Az ember lévén kíváncsi természetű, igényli hogy megismerje a világot maga körül. Szüksége van vizuális támpontokra az eligazodáshoz. Innen ered a vágy, hogy - legyen az egy ősember vagy Paul Rand - kifejező arcot szeretnénk társítani nyers fogalmakhoz az információ tökéletes átadása érdekében. 

Egy jól megtervezett logó a vállalkozásunk esszenciáját egy másodperc alatt képes átadni! Ahelyett, hogy egy írásos tanulmányban kezdenénk el taglalni mit is kínálunk, adunk egy kiindulási pontot ahonnan a néző a maga személyes szemszögéből alakítja ki a kapcsolatát a brandel amí így önazonos és maradandó.


Három verzió

Bevett szokás a logó tervezés esetén, hogy a grafikus prezentál 3-4 verziót, majd az ügyfél kiválaszt egyet és azt fejlesztik tovább. 

Így viszont ahelyett, hogy rögtön az elején a megfelelő pozícionálásra koncentrálnánk, inkább az időt próbáljuk megspórolni. Ugyanis, ha az ügyfélre hagyjuk, hogy válasszon 3 alapvetően különböző irány közül - véleményem szerint - a grafikus elhárítja a felelősséget önmagáról. Ügyfél választ, grafikus kidolgoz és nem kell oda vissza szaladgálni megrendelő és tervező asztal között. 

Hozzá kell tennem, mivel minden ügyfél szenvedélyes a saját logójával kapcsolatban, hajlamos a végletekig iterálni a terveket miközben a grafikus éhen hal.

Nem mondom, hogy ez a módszer rossz. Nem véletlen jött létre és használja sok kollégám, de ebben az eljárásban nagy teret adunk a véletlennek. Egy vállalkozás esetében az efféle döntések végzetesek lehetnek.

Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mintha bemennénk az étterembe és a pincér szó nélkül kihozna 3 féle ételt, hogy válasszunk. Mennyi az esélye annak, hogy pont azt és úgy kapom amit szeretnénk?

Egy ügyfélnek egy adott célközönsége, szolgáltatása és ízlése van. Ebből következik hogy nem lehet 3-4 jó megoldás amiből egyet kiválasztunk az ügyféllel érzelmi alapon és azt helyre pofozzuk.

A tudatos logó tervezési folyamat.

“Ha három logót prezentálsz, biztos lehetsz hogy az ügyfél nem azt választja amit te a legalkalmasabbnak gondolsz.” Aaron Draplin

Ezt egy youtube videó alatt csíptem el Aaron Draplin logo tervezőtől. Ő már van azon a szinten, hogy ha valaki felkéri akkor ő majdnem pontosan azt a logót fogja átadni amire az illetőnek szüksége van. Majd azt a verziót iterálják amíg a logó megérik. Számomra ez a bizonyos majdnem mutatja meg mennyire rutinos is egy designer. Hogy mennyire talál célba vagy (inkább mellé) az első verzió.

Röviden ez így néz ki (nálam):

TANULÁS: Egy alapos kutatást végzek (erről bővebben majd a következő postban) amely során igyekszem megismerni az ügyfelemet és a vállalkozásának szükségleteit. Majd ezt az ő adott ügyfélkörének szükségleteihez mérem és valahol a kettő között megtalálom azt a gondolatiságot ami a logó lelkét adja majd. Ezután úgy 1-2 napig masszívan skiccelek a témában hogy az agyam meg barátkozzon a fogalmi közeggel.

ALL IN: Ez után mentálisan mindent az első verzióra rakok fel. Az összes szakmai tudásom beleöntöm az első verzióba és egy olyan logót rakok le az asztalra amit bárki bátran vállalhat.

ITERÁLÁS: Prezentálom az első verziót és szembesülök az óriási tévedéseimmel. Nem vagyunk varázslók. Kicsi az esély rá, hogy elsőre klappoljon minden. Az ügyfél mindig jobban fogja tudni, hogy mire van szüksége a vállalkozásának, úgyhogy az első melléfogások sem meglepőek, sőt! Három eshetőség van ilyenkor általában

  1. Élből minden a helyén van és a logó kész: Ez számomra azt jelenti, hogy az ügyfél vagy nem törődik a projektel, vagy csupán ötletek iránt halászik és a logó sose lesz felhasználva. Esetleg varázsló vagyok.
  2. A logó ötlete ugyan jó, de a kivitelezés nem klappol: Itt mutatkozik meg a legnagyobb előnye a tudatos módszernek, miszerint nem 3 logó közül random kiválasztott darabot kell tovább iterálni a cél felé - amit nagy eséllyel a tervező később megis fog bánni- hanem már egy a célközönségre szabott, teljes grafikai szakmaiságot magába foglaló  alapanyagból indulunk ki és azt iteráljuk végső formátumig.
  3. Nem jó ötlet, nem jó stílus, semmi nem jó: Ebben az esetben sincs tragédia, csak állítani kell az iránytűn. Ilyenkor tudatos kérdések árán kihámozhatjuk az ügyfél segítségével, hogy hol tévedtünk el és úgy gondolhatjuk újra a koncepciót. Általában azok a logók amik ebből az eshetőségből születnek mindig valami egészen különleges eredményt hoznak. (Erről bővebben máskor)

Mind a b., és a c., esetben egyre gyorsabbá válnak a folyamatok, hála a 2 napos skiccelési gyakorlatnak ami kvázi mint gyúrás hat az agyra. Könnyebb és rafináltabb logikai csatolásokat biztosít az egyre konkrétabb fázisokban. Illetve a lelkiismeretes munka bizalmat épít az ügyfél és a grafikus között így a kommunikáció is gördülékenyebb lesz.

Lehetünk szubjektívek, de objektíven

Azáltal pedig, hogy csak egy verziót mutatunk az elején amit 90%-ban a szakmaiság, 9%-ban az ügyfél hatása és 1%-ban a grafikus stílusa teremt, biztosítunk egy olyan kiindulópontot amiben ezeket az arányokat tetszés szerint változtathatjuk, de végig tudatos döntések mentén haladunk, tiszteletben tartva a kutatásunk eredményeit, arccal a célközönség felé.

Így kaphatunk végül egy olyan logót, amely pontosan azt az esszenciát közvetíti amire a vállalkozásnak szüksége van és amivel az ügyfél és annak ügyfélköre is tökéletesen tud azonosulni. 

Tudom hogy sok múlik a grafikus személyiségén amikor kialakítja a saját metodikáját. Az ügyfél is a saját ízlése szerint választ grafikust. Nem gondolom hogy ez az egyetlen helyes megközelítése a logo tervezésnek de számomra ez bizonyult a legeredményesebbnek. de szívesen veszem mások véleményét, sőt!
Írj nekem bátran és vitatkozzunk!


Források:

Konzultáció

Mit gondolsz?

Köszi! Jelentkezem amint tudok!
Oops! Something went wrong while submitting the form.